banner

Welkom bij Mayrkuur Shagall

Waarom een Mayrkuur volgen ?

Ons voedsel produceert niet enkel energie, maar ook afvalstoffen, zoals ontlasting, melkzuur, vrije radicalen, enz. Door verkeerde voedings- en leefgewoonten worden lever, gal en nieren overbelast en in de darmflora ontwikkelen zich rottingsbacteriën, die tot een minder goede spijsvertering leiden. Blootstelling aan afvalstoffen van je eigen lichaam en stoffen via de industriële weg, is één van de belangrijkste factoren van veroudering. Gifstoffen brengen schade toe aan heel het lichaam, verschrompelen de spieren, beroven het lichaam van anti-oxidanten, ondermijnen het uithoudingsvermogen en de energie, beperken het verbranden van koolhydraten en vetten, wat leidt tot overgewicht. Het zelfreinigende mechanisme probeert al die gifstoffen af te voeren via de ademhaling, de huid (zweten), de urine en de stoelgang. Is de aanvoer echter groter dan de uitscheiding, dan stapelt het lichaam de gifstoffen op in het vet- en bindweefsel.
Vijftig jaar geleden zei dokter Otto Buchinger reeds dat in de nabije toekomst elk verstandig mens zich jaarlijks aan een zuiveringskuur zal onderwerpen “om de lichaamscellen te vrijwaren van de ziekmakende, degenerende invloed van vergiften”.

Al onze lichaamscellen zijn omgeven door weefselvloeistof, die onze cellen voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. De afvalstoffen van de celstofwisseling worden via deze vloeistof afgevoerd naar het bloed en de lymfe. Het doel van deze reinigingskuur is het zuiveren van de weefselvloeistof die alle lichaamscellen omringt. Een Mayrkuur is een kans voor het lichaam om zich te bevrijden van die schadelijke stoffen, inferieure en ziekelijke cellen, en zichzelf te herbouwen tot een krachtige vitaliteit. Vandaar het belang om jaarlijks je lichaam te ontgiften.

Verzuring van het lichaam tegengaan

Zuren en basen zijn allebei noodzakelijk in het lichaam maar door ongezonde voedingsgewoonten verzuurt ons lichaam. Overdag is de toevoer van zuren via voeding en stofwisseling meestal groter dan de eliminatie via nieren en longen. Er is dus gedurende de dag een progressieve neiging tot verzuring van de weefsels. De zure afvalstoffen die gedurende de dag in het bindweefsel worden opgeslagen, worden tijdens de nacht terug in de bloedsomloop gebracht. Vandaar het belang om ´s avonds niet laat te eten en een lichte maaltijd te gebruiken. Hoe sneller de lever klaar is met de fase van assimilatie van voedingsbestanddelen, hoe sneller hij de fase van zuivering en eliminatie kan starten.

Wanneer er meer zuren binnenkomen dan er uitgescheiden worden krijgt het bindweefsel een gel-achtige structuur. Door deze langzame verharding komt de voedsel- en zuurstofvoorziening van de cellen in het gedrang en dit is de belangrijkste oorzaak van veroudering en van vele ziekten.

Gelukkig beschikt ons lichaam over een aantal mechanismen om dit zuur-base evenwicht te herstellen. Zoals reeds vermeld worden deze zuren geëlimineerd via de nieren en de longen.

Een andere manier waarop je lichaam zuren buffert, is door mineralen als calcium, magnesium en ijzer aan je lichaam te onttrekken maar dit kan uiteraard leiden tot mineralentekorten.

Niet enkel voedsel zorgt voor verzuring. Ook stress, milieuvervuiling, roken, onvoldoende lichaamsbeweging (of overdreven sporten) hebben hierop een grote invloed.

Evenwichtige voeding : is 80 % (tot 60 %) basevormend en 20 % (tot 40 %) zuurvormend.

Basevormende voeding is eiwit-arm, calorie-arm en bevat veel water :
Fruit, bessen, watervruchten, wortel- en knolgewassen, kiemen, paddenstoelen, vijgen, olijven, verse kruiden, aardappelen, bladgroenten, melk, karnemelk en yoghurt.
Zuurvormende voeding is eiwitrijk, calorierijk en droog :
Vlees, vis, kaas, eieren, granen, peulvruchten, soja, koffie, alcohol, frisdranken, fastfood, tabak en medicijnen.

Verzuring ligt aan de basis van een groot aantal chronische ziekten zoals diabetes, reuma, kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose, enz.