banner

Welkom bij Mayrkuur Shagall

De Mayrkuur werd ontwikkeld door de Oostenrijkse arts Dokter Franz Xaver Mayr. Tijdens deze zuiveringskuur wordt het spijsverteringsstelsel zo weinig mogelijk belast door tijdelijke voedselbeperking, waardoor het zich volop kan toeleggen op het reinigen van het lichaam. De darmen hebben die rust nodig om fitter te worden en te herstellen.

We hebben allemaal wel eens een drukke periode waarin we ons leeg voelen, oververmoeid zijn, last hebben van slapeloze nachten,…Tijdens deze zuiveringskuur druk je op je eigen ‘pauze-knop’. De Mayr-kuur, die een combinatie is van reiniging, lichaamsbeweging en ontspanning is bedoeld om jezelf weer helemaal op te laden.

De Mayrkuur wordt altijd ondergaan onder zorgvuldige begeleiding van een gediplomeerd arts voor moderne Mayr-Geneeskunde. Zij zorgt ervoor dat de kuur op iedereen persoonlijk is afgestemd naargelang de toestand en de behoefte van de kuurder.
Deze milde reinigingskuur is gebaseerd op een glutenvrij en koemelkvrij dieet.

In de aanloop naar een Mayrkuur is het belangrijk dat je je goed voorbereidt ( = voorkuur : één week vooraf thuis). Hoe beter de voorbereiding, hoe meer resultaat je hebt van de kuur. Deze voorkuur wordt besproken tijdens het voorconsult bij de Mayr-arts.
De Mayr-kuur bestaat uit een maag-darm sparend dieet in drie fasen:

 1. De voorkuur (één week vooraf thuis)
 2. De kuur zelf (in groep)
 3. De opbouwfase (die achteraf thuis gebeurt volgens het advies van de Mayrarts).

Tijdens de Mayr-kuur verblijven we één week lang in het Grand Hotel Bellevue in De Haan. Het hotel beschikt over mooie kamers, zodat je je kan terugtrekken wanneer je dat nodig vindt. In het hotel kan je helemaal tot jezelf komen en ook genieten van tal van massages en van de wellness met sauna, rusttoren en hammam.

Op wandelafstand heb je de bossen, de duinen, het uitgestrekte strand en de Noordzee. Je kan ook heerlijk fietsen in de Westvlaamse polders. 
Mayrkuur Shagall hotelkamer
Er is een goeie sfeer onder de kuurders want iedereen is daar met hetzelfde doel. Eén van de grote voordelen van kuren in groep is de ondersteuning en stimulans van kuurgenoten.
Het doel van de Mayrkuur is niet het gewichtsverlies al is dit natuurlijk een leuke bijkomstigheid.
Na de Mayr-kuur voel je je herboren, zowel fysiek als mentaal. Deze zuiveringskuur leidt tot nieuwe inspiratie en ideeën. In je kuurmapje kan je die noteren.

De Mayr-kuur, een cadeau voor jezelf, om je lichaam te reinigen, te ont-haasten, en gewoon heerlijk tot rust te komen!

De darmen van de mens worden vaak vergeleken met de wortels van een plant, beiden zijn verantwoordelijk voor de opname van voedsel.

De grote arts en onderzoeker Dr. F.X. Mayr (1875-1965) noemde dit geheel “het wortelstelsel van de mens.” Het spijsverteringsstelsel verwerkt de opgenomen voeding, onttrekt er vitale voedingsstoffen aan en voorziet het hele lichaam hiervan. Het spijsverteringsstelsel zorgt ook voor de uitscheiding van resten, afval van de stofwisseling en giften, daarom is het voor de totale gezondheid van de mens van fundamenteel belang.

Shagall Mayrkuur
Dr. Franz Xaver Mayr (1875-1965)


Doordat onze voeding zo overvloedig is, hebben velen last van overbelasting van de spijsverteringsorganen. Het spijsverteringsstelsel is van de meeste mensen verslakt, vervuild en vaak ontstoken. Veel voorkomende klachten zijn: maag- of darmklachten, gal- of leverklachten, opgezwollen buik, vol gevoel, vermoeidheid na het eten, verstopping, aambeien, …

Dankzij Dr. F.X. Mayr weten we dat al deze symptomen niet mogen genegeerd worden, het zijn waarschuwingen die duiden op verkeerd functioneren. Als het spijsverteringsstelsel constant verkeerd functioneert, dan gaat op den duur het hele lichaam hieronder lijden. Dit kan allerlei gevolgen met zich meebrengen van chronische vermoeidheid, depressie, nervositeit, maar ook de meest uiteenlopende organische klachten.

De darmreiniging volgens Dr. F.X. Mayr is een natuurlijke preventie- en geneesmethode die van de oudste remedie van de mensheid uitgaat: vasten en dieet. Doordat weinig, licht verteerbaar voedsel wordt ingenomen, kan het spijsverteringsstelsel zich maximaal toeleggen op haar tweede functie: de reiniging.

 • Reiniging van het spijsverteringsstelsel.
 • Reiniging van het lichaam.

Mayrkuur Shagall aan de zee De Haan
Shagall Mayrkuur buikvormen
Overgenomen uit "De darmreiniging volgens Dr. F.X. Mayr" geschreven door Dr. Erich Rauch
 

Ook de Mayrkuur is aangepast aan onze moderne samenleving en bestaat uit een glutenvrij en koemelkvrij dieet, die het spijsverteringsstelsel zo weinig mogelijk belast. Onze gediplomeerde arts voor moderne Mayr-geneeskunde zorgt ervoor dat de kuur op iedereen persoonlijk is afgestemd. De arts kiest de kuur die het best past bij de behoeften, toestand en mogelijkheden van de persoon in kwestie.

Elke darmreinigingskuur is tevens een drinkkuur: mineraalwater en kruidentheeën.

De dranken dienen puur, niet te koud en niet te heet te worden gebruikt. Vaak en verspreid over de hele dag drinken bevordert de uitscheiding van schadelijke stoffen en voorkomt vergiftigingsverschijnselen die kunnen optreden door toxines die terug in het lichaam stromen. De Mayrkuur helpt mensen om in relatief korte tijd grote stappen te zetten om energieker, doelgerichter en met minder kilo’s naar huis te gaan.

Het basisprogramma van alle kuren van Dr. F.X. Mayr:

 1. Dagelijks ’s ochtends op de nuchtere maag ¼ l warm water drinken met daarin een afgestreken theelepel Magnesiumsulfaat (=Engels zout). Het Magnesiumsulfaat prikkelt de darm niet, maar weekt afzettingen van ziekte- en gifstoffen op de darmwand los en spoelt die uit.
 2. Aansluitend lichaamsbeweging in open lucht.
 3. Daarna het hele lichaam droogborstelen en vervolgens afwisselend warm en koud douchen, krachtig droogwrijven.
 4. Ten vroegste een half uur na het innemen van het Engels zout (puntje 1) het aangepaste ontbijt of de kruidenthee.
 5. Voor het middagmaal rusten met een warmwaterkruik (en daaromheen een vochtige handdoek) op de buik.
 6. Aangepast middagmaal.
 7. Drinkkuur overdag: regelmatig water en kruidenthee drinken.
 8. ’s Avonds kruidenthee lepelen, eventueel met één koffielepel honing.
 9. Zo vroeg mogelijk naar bed, bij voorkeur tussen 21 u en 22 u.

Twee doelen:

Het eerste doel is de best mogelijke verbetering van de gezondheidstoestand. Dit treedt meestal nog niet op tijdens de kuur, maar in de maanden die volgen op de Mayrkuur. Ons lichaam heeft tijd nodig om zich helemaal op de vernieuwde en verbeterde situatie in te stellen en de ingrijpende regeneratie te bereiken.

Het tweede doel is het op peil houden en verbeteren van de bereikte toestand. Dit vereist een voortzetting van de door de kuur in gang gezette nieuwe kijk op je voedingspatroon.

Iedereen die reeds een Mayrkuur gevolgd heeft weet uit eigen ervaring wat de uitwerking is, zowel lichamelijk als mentaal. Het is noodzakelijk om regelmatig inwendig te ontgiften en te ontslakken om ziekte te voorkomen en een goede gezondheid te behouden.

Dat men voor zichzelf iets kan doen voor het behoud van de eigen gezondheid is nog niet tot ieders bewustzijn doorgedrongen. Het bewustzijn wordt meestal pas wakker als de ziektesymptomen al duidelijk voelbaar zijn. 
 

Mayrkuur Shagall resultaat
Cartoon uit het boek "De darmreiniging volgens Dr. F.X.Mayr"

Indicaties om een Mayr-kuur te volgen:

 • Vroegtijdige verouderings- en uitputtingsverschijnselen, verminderd prestatievermogen.
 • Migraine, hoofdpijn.
 • Fibromyalgie, reumatische aandoeningen, jicht.
 • Spijsverteringsproblemen
 • Verhoogde cholesterol, verhoogde bloedsuikerspiegel
 • Klachten van de wervelkolom en tussenwervelschijven met spanningen, nek- en onderrugpijn.
 • Overgewicht, hart- en vaatstoornissen, hoge bloeddruk.
 • Huidziekten
 • Allergische aandoeningen

Een groot deel van alle ziekten die nog in een voorstadium zitten kunnen door dergelijke maatregelen worden teruggedrongen.

In de traditionele Chinese geneeskunde zegt men : ”De buik is het middelpunt van ons leven.” Veel ziekten hebben daar hun wortels. Weer gezond worden vereist eigen inzet en ondersteuning. Het is belangrijk ons weer bewust te worden van de grondbeginselen van gezonde voeding. We eten vaak te snel, te veel of te vaak. Door je manier van eten kan je je spijsvertering positief beïnvloeden, zodat dit effect heeft op je gezondheid. Goed kauwen heeft een grote invloed op je spijsvertering en op de totale stofwisseling. Vermijd tussendoortjes en geniet ’s avonds van een kleinere maaltijd. Denk aan het spreekwoord: “ontbijten als een keizer, lunchen als een koning, en dineren als een bedelaar.”
Tijdens de Mayrkuur train je een gezond verzadigingsgevoel, zodat je weer leert luisteren naar je lichaam, en je je na je maaltijd niet moe voelt. Je buikomtrek vermindert in korte tijd en de spanning van je huid verbetert waardoor je er beter uitziet. Gezonde darmen leveren ook een bijdrage aan een emotioneel evenwicht.

Op 5700 jaar oude, Egyptische papyrusrollen staat het volgende:
“De meeste mensen eten te veel. Zij leven van een kwart van wat zij opeten, van het resterende drie kwart leven de artsen.”

 Het voornaamste doel van de Mayrkuur is: herstel van de darmen en ontgifting.

 

Dagverloop tijdens de Mayr-kuur

7 u ’s Morgens beginnen we onze dag met oefeningen buiten in het park. 
8 u Kuurontbijt (individueel aangepast) in groep. In de loop van de ochtend ga je op consult bij de Mayr-arts, verder ben je vrij om te wandelen, fietsen, relaxen,…Je kan ook kiezen uit een groot aantal behandelingen : lymfedrainage, cranio sacrale behandeling, osteopathie, ayurvedische massage, acupunctuur, hot stone massage, gezichtsbehandeling met Phyto bio dermie, pakking, orgaanmassage, voetreflexologie … Tevens kan je gebruik maken van de wellness van het hotel (sauna, rusttoren en hammam).
Mayrkuur Shagall massage
11u Groentenbouillon
12u-13u Middagrust met een warme leverwikkel
13 u Kuurmiddagmaal (individueel aangepast) in groep.
Vanaf 13u30 ben je vrij om te wandelen, fietsen, relaxen, massages, wellness, …
18 u Kuuravondmaal in groep
19 u ’s Avonds is er yoga, voordracht, uitleg i.v.m. de Mayrkuur…
21u Nachtrust met een warme leverwikkel
 
Lees over de ervaringen van kuurders