banner

Welkom bij Mayrkuur Shagall

De juiste voeding- en levenswijze na de Mayrkuur

Gezonde voeding


Gezonde basisvoeding wordt opgebouwd aan de hand van de drie voedingsgroepen:
Koolhydraten, eiwitten en vetten.
 
1. Koolhydraten

Koolhydraten zijn energieleveranciers en worden uit groenten, fruit en granen gehaald:
 
1.1 Groenten

Groenten hebben bijna altijd een lage glycemische index waardoor ze langdurig energie geven. Bij voedsel met een lage glycemische index bereikt de suiker het bloed op een tragere constante manier. Hierdoor houdt de energie langer aan en is er minder vorming van vetten, zowel lichaamsvetten (overgewicht) als bloedvetten (cholesterol), onder invloed van insuline.
Groenten bevatten vezels en zijn goed voor de darmflora, darmbeweging en darmontgifting. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten die de energiestofwisseling ondersteunen, de lichaamsontgifting bevorderen en de lichaamsweefsels helpen beschermen.
Groenten zijn ontzurend voor het lichaam.
Aan te raden: minstens 400 gram per dag, meer mag. De groenten kunnen gestoomd of gekookt worden met een korte kooktijd en onder de vorm van soep. Een deel ervan kan rauw gegeten worden, dit in combinatie met gezonde vetten (te grote hoeveelheden rauwkost leiden tot gistings- en ontbindingsprocessen in de darm).
Liefst biologische groenten.

1.2 Fruit

Fruit bevat veel vitaminen, mineralen en vezels. Fruit met een hoge glycemische index (bananen, druiven, meloenen, gedroogde vijgen, rozijnen, dadels, enz.) belasten de pancreas meer en dragen bij tot overgewicht.
Fruit combineert niet goed met veel andere voedingsmiddelen en wordt best afzonderlijk gegeten.
Aan te raden: minimum twee stuks per dag, niet overdrijven. Fructose dient omgezet te worden door leverenzymen. Teveel fructose leidt onder andere tot leververzuring en intolerantie.
Best is om biologisch locaal seizoensfruit te eten.
 
1.3 Volle granen

Volle granen geven langdurig energie. Ze bevatten vezels en zijn goed voor de darmflora, darmbeweging en darmontgifting. Naast vitaminen en mineralen bevatten ze ook meervoudig onverzadigde vetten en plantaardig eiwit.
Volle granen worden best slechts met mate gegeten omdat ze, zeker als ze verwerkt zijn tot brood, koek en gebak, vaak een te hoge glycemische index hebben.
Aan te raden: met mate gebruiken. Als je ze kookt hebben ze een minder hoge glycemische index. Het is beter om regelmatig te variëren met glutenvrije granen (quinoa, volle rijst, gierst, boekweit).
 
2.0 Eitwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor ons lichaam. Er zijn twee grote bronnen van eiwitten nl. plantaardige en dierlijke:
 
2.1 Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten hebben het voordeel op dierlijke eiwitten dat ze minder verzurend werken op het lichaam. Ze bevatten vezels en brengen nutriënten aan.
Bijvoorbeeld:
  • Peulvruchten: linzen, kikkererwten, azuki’s en limabonen.
  • Volle granen: tarwe, rogge, gerst, kamut, spelt, rijst, quinoa, amaranth, boekweit, gierst, maïs, teff.
  • Noten en zaden: rijke variatie mogelijk.
 
Noten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en hebben een sterke anti-oxidans, nl. vitamine E. Het belang van deze vitamine is het beschermen van het zenuwweefsel, de vaatwanden en het voorkomen van bloedstolsels. Noten zijn rijke bronnen van onverteerbare vezels. Ze zijn belangrijk voor een goede darmfunctie, het beheersen van het lichaamsgewicht en het verlagen van het risiso op hart- en vaatziekten.
Noten zijn ook topleveranciers van magnesium. Magnesium helpt beschermen tegen hoge bloeddruk en diabetes. Ook  speelt magnesium een belangrijke rol in de overdracht van prikkels in het zenuwstelsel, ondersteunt de spierwerking en draagt bij tot sterkere botten. Noten hebben als bronnen vooral vetten, eiwitten en vezels met een lage glycemische index en hebben dus een geringe impact op de bloedsuikerspiegel. Er is dan ook weinig omzetting in vetweefsel.
Voorbeelden van noten zijn: amandelnoten, hazelnoten, walnoten, paranoten, pecannoten,…
 
Zaden bevatten voedingsvezels die in het lichaam nuttige functies vervullen en ondermeer de darmwerking en de darmflora ten goede komen. Het zijn rijke bronnen van vitamine B en E en van magnesium en calcium.
Voorbeelden van zaden zijn: lijnzaad, sesamzaad, pompoenzaad, zonnebloempitten, chia,…
 
2.2 Dierlijke eiwitten

Als men kwalitatief dierlijk eiwit (van biologische kwaliteit) consumeert in beperkte hoeveelheid (best niet meer dan 60 gram per dag), kan dit zeker bijdragen tot verantwoorde voeding. Eet zeker voldoende groenten bij rood vlees. Verwijder bij gevogelte het vel en snij alle zichtbaar vet weg. Deze dierlijke voedingsmiddelen zijn zeker aan te raden: zure zuivelproducten (rechtsdraaiende yoghurt, kefir, kwark, enz.) geitenkaas, vette vis, ei, kip, kalkoen, mager rood rundsvlees, lamsvlees en wild.
Eet minstens twee keer per week vis.
Vermijd bewerkte vleeswaren.
 
3. Vetten

Vetten geven energie aan ons lichaam. Vetten zijn belangrijk voor ons omdat ze:
  • Levensbelangrijke vetoplosbare vitamines aanbrengen (vitamine A,D,E en K).
  • Fungeren als componenten waardoor onze cellen optimaal voedingsstoffen kunnen opnemen en afvalstoffen kunnen afgeven.
  • Bijdragen tot gezonde hormonenspiegels, testosteron bij de man en oestrogenen bij de vrouw.
 Er bestaan twee groepen vetzuren: verzadigde en onverzadigde vetzuren. Voor een evenwichtige voeding hebben we beide soorten nodig.
 
3.1  Onverzadigde vetzuren:
  • Mono-onverzadigde vetzuren met één dubbele binding zijn geschikt voor éénmalig bakken of braden: bv. olijfolie, sesamolie ...
  • Poly-onverzadigde vetzuren met meerdere dubbele bindingen zijn veel gevoeliger voor ontaarding en oxidatie. Ze mogen niet verhit worden vb. lijnzaadolie, koolzaadolie, walnootolie …
Onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur.
 
3.2  Verzadigde vetzuren:

Verzadigde vetten zijn vrij stabiel van structuur en kunnen verhit worden zonder aan kwaliteit in te leveren. Ze zijn vast bij kamertempteratuur.
Voorbeelden zijn: kwaliteitsboter, geklaarde boter (=ghee), kokosolie …
De kwaliteit van de vetten is het allerbelangrijkste! Kies vetten bekomen door een eerste koude persing. Dit is extra vierge olie, niet geraffineerd. Door voldoende variatie met vetten van goede kwaliteit krijg je automatisch alle soorten vetzuren binnen.
 
  • Zorg dat je voldoende tijd hebt om te eten, minstens ½ uur.
  • Het oog wil ook wat, zorg dat je maaltijden er smakelijk uitzien.
  • Rustig eten, in een goeie sfeer.
  • Kleine hapjes nemen.
  • Goed kauwen. “Goed gekauwd is half verteerd” en vraagt dus minder energie van je lichaam!
  • Richt je aandacht op je eten. Vermijd krant, discussies, televisie …
  • Geen zware maaltijden ‘s avonds.
  • Vermijd eten als je geen honger hebt.
  • Veel water drinken tussen de maaltijden.
 
Kruidenthee drinken is ook na de kuur belangrijk. Ook in het dagelijks leven hebben we veel gezond vocht nodig. Het vaak drinken van geschikte kruidentheeën ondersteunt de ontgiftings- en uitscheidingsprocessen. Kruidentheeën bevatten minerale zouten, vitaminen, sporenelementen, fermenten …
Alle zure theeën kan je beter vermijden: bv. hibiscus (rode malve), vruchtentheeën, rozebottel.

Slaap voldoende
 
Een eeuw geleden sliepen we nog gemiddeld negen uur per nacht. Nu is dat nog slechts zes tot zeven uur. Ons lichaam kent allerlei ritmes, waaronder het slaap-waakritme dat vooral gereguleerd wordt door het slaaphormoon melatonine. De afgifte hiervan door de epifyse neemt ’s avonds toe maar wordt afgeremd door licht. Ook licht van televisie en computer remt de afgifte van melatonine af waardoor de kwaliteit van de nachtrust vermindert. Melatonine verbetert de werking van je immuunsysteem en is een lichaamseigen, sterke, natuurlijke anti-oxidant. De uren voor middernacht tellen echt dubbel. Goed slapen is belangrijk voor zowel je psychische als je lichamelijke gezondheid.
  • Slaap geeft je een time-out van het hectische leven en werkt ontstressend.
  • Slaap werkt regenererend. Tijdens de slaap neemt de groeihormoonafgifte toe, waardoor je lichaamsopbouw verbetert. Ook je spieropbouw neemt toe door een goede nachtrust.
  • Na een goede nachtrust ben je uitgerust en energiek. Slaap verbetert je levenskwaliteit.
  • Slaap verlaagt je ontstekingsgraad.
 
Breng balans in je dagelijkse bezigheden
 
Zorg  voor voldoende beweging (sport) die je graag doet,zoals wandelen door bossen en velden, fietsen, golfen, tennissen, tuinieren of andere hobby’s. Buiten sporten verhoogt de zuurstofaanvoer.

Ook een goed boek lezen, luisteren naar muziek, een goed gesprek voeren kan voor ontspanning zorgen.