banner

Welkom bij Mayrkuur Shagall

Droog borstelen van de huid – wisseldouches
 
De huid wordt in de natuurlijke gezondheidszorg ook wel de “derde nier” genoemd. Dagelijks verlaten tal van gifstoffen ons lichaam via de huid, het is een zeer efficiënt zuiveringsorgaan. Om de ontgiftende functie terug te activeren of te versterken kan je wisseldouches nemen en  de huid droog borstelen.

Droog borstelen van de huid

Twee maal per dag, ’s morgens en ’s avonds het naakte lichaam afborstelen met een (harde) massageborstel of een loofah handschoen. Hierdoor wordt de bloedsomloop in de huid gestimuleerd en worden de huidfuncties geactiveerd.
Je begint bij de rechterarm (van hand naar oksel) , dan de linkerarm, vervolgens het rechterbeen en het linkerbeen (van de voet naar de heup). Daarna volgen de billen, de rug en de schouders, en tot slot de buik en de borst. De buik, en bij de vrouwen ook de borsten, worden zachter geborsteld dan de rest  van het lichaam. Dit hoeft niet langer dan een drietal minuten te duren. Na het droog borstelen kan men eventueel overgaan tot het nemen van wisseldouches.

Wisseldouches

Eerst wordt het lichaam gedoucht met warm tot heet water, totdat het heel goed verwarmd is. De afvoer van de douche wordt afgesloten, zodat de voeten in het warme water staan. Daarna met de douchekop in de hand het hele lichaam afspoelen met koud water in deze volgorde:

Van rechtervoet naar rechterlies en terug naar de tenen.
Van linkervoet naar linkerlies en terug naar de tenen.
Van rechterhand naar rechteroksel en terug.
Van linkerhand naar linkeroksel en terug.
De billen en geslachtsdelen
De buik en borst.

Tijdens de toepassing met koud water wordt er diep in- en uitgeademd. Hierna kan men terug het hele lichaam met warm water douchen, zodat het weer heel goed verwarmd is. Daarna terug met koud water. Altijd met warm water beginnen en met koud water eindigen. De tijd dat men koud water gebruikt is veel korter dan met warm water. Na de laatste koudeprikkeling wordt het lichaam krachtig droog gewreven.
Wisseldouches stimuleren de ontgifting via de huid en zijn een belangrijk onderdeel van elke zuiveringskuur.