banner

Welkom bij Mayrkuur Shagall

De darmreinigingskuur volgens Dokter F.X. Mayr.

Deze therapie ontstond in het begin van de 20e eeuw in Oostenrijk en situeert zich binnen de vele eeuwen oude traditie van periodieke voedselbeperking om de fysische en psychische conditie op peil te houden of te verbeteren.

De grote arts en onderzoeker dr. F.X. Mayr (1875-1965) noemde de spijsverteringsorganen “het wortelsysteem van de mens” van waaruit onze biologische kracht ontstaat.

Een goede spijsvertering zorgt dat :

 1. Het opgenomen voedsel mechanisch, chemisch en bacterieel op de juiste wijze wordt verwerkt en in lichaamsstoffen en kracht wordt omgezet.
 2. De niet benutte afvalstoffen op tijd worden uitgescheiden.
Het tegenovergestelde van dit normale spijsverteringsproces zijn de veel voorkomende ziekmakende gistings- en rottingsprocessen.

Dokter F.X. Mayr slaagde er in de nauwe verbanden tussen spijsvertering en algemene gezondheid door middel van een door hemzelf ontwikkelde “diagnostiek van de gezondheid” zichtbaar, tastbaar, meetbaar en toetsbaar te maken.

De darmreiniging volgens dokter F.X.Mayr is een natuurlijke preventie- en genezingsmethode. Uiteraard is deze aangepast aan de behoeften en noden van de moderne mens. Tijdens deze zuiveringskuur wordt het spijsverteringsstelsel zo weinig mogelijk belast, door tijdelijke voedselbeperking, waardoor het zich volop kan toeleggen op het reinigen van het lichaam. Deze milde reinigingskuur is gebaseerd op een glutenvrij en koemelkvrij dieet.

Het is dan ook belangrijk om voorafgaand aan de kuur op voorconsult te gaan bij de Mayrarts, aangezien de kuur op iedereen persoonlijk wordt afgestemd, naargelang de toestand en behoeften.

Deze (milde) kuur geeft het spijsverteringsstelsel een rustpauze en daarmee de gelegenheid om darmtraagheid te herstellen, het lichaam te zuiveren, te ontgiften van stofwisselingsresten, te ontzuren, en ziekmakende processen uit de weg te ruimen.

Tijdens de Mayrkuur wordt licht verteerbaar voedsel gegeten, op de juiste wijze : Kleine hapjes in de mond nemen, deze zo fijn mogelijk kauwen en zeer goed met speeksel mengen. Als men eenmaal begint met de kauwtijd te verlengen, zal men opmerken dat men met veel minder voedsel verzadigd raakt. Op die manier gaat minder energie naar de vertering en kan het lichaam zich toeleggen op de reiniging van het spijsverteringsstelsel en het lichaam.

Iedere overmaat aan voedingsstoffen, iedere gram voedsel die meer gegeten wordt dan het lichaam moeiteloos kan verwerken, is een overdosis en verandert in het lichaam door ontbinding (gisting of rotting) onherroepelijk in vergif.

De darmreiniging wordt ondersteund door dagelijks een glas Magnesium sulfaat (=engels zout) te drinken. ’s Ochtends op de nuchtere maag wordt een afgestreken koffielepel Magnesium sulfaat  opgelost in ¼ L warm water. Het ontbijt volgt pas ten vroegste een half uur later, dus op het moment dat de zoutoplossing de maag al heeft verlaten.

Magnesium sulfaat stroomt in de natuurlijke richting door het maag-darm-kanaal zonder de darmslijmvliezen te irriteren. Ze werkt er de vastzittende en verharde resten geleidelijk los en spoelt ze naar de darmuitgang. Afvalstoffen in de darm worden opgeruimd en verlaten het lichaam langs de natuurlijke weg. Dit is een supplementair reinigingsmiddel die de darmreinigingskuur veel werkzamer maakt.

Tijdens de kuur worden ook andere reinigingspoorten van het lichaam gestimuleerd.

 • De nieren : door extra vochtinname en aangepaste kruidenthee’s.
 • De huid : door droogborstelen, wisseldouches, massages,…
 • De longen : oefeningen in de buitenlucht.
 • Etc.

Voeding vindt, zoals Dokter Mayr benadrukt, niet plaats door de aanvoer van voedsel, maar voeding is het proces dat wordt weergegeven in de vereenvoudigde formule :

Voeding = Voedsel x Spijsvertering

Zolang de factor spijsvertering niet in orde is kan het lichaam nooit volledig worden gevoed.

De juiste voedingswijze na de kuur :

 • Zorg dat je voldoende tijd hebt om te eten, minstens ½ uur.
 • Het oog wil ook wat, zorg dat je maaltijden er smakelijk uitzien.
 • Rustig eten, in een goeie sfeer.
 • Kleine hapjes nemen.
 • Goed kauwen. “Goed gekauwd is half verteerd” en vraagt dus minder energie van je lichaam!
 • Richt je aandacht op je eten. Vermijd krant, discussies, televisie,…
 • Geen zware maaltijden ‘s avonds.
 • Vermijd eten als je geen honger hebt.

Langzaam eten en goed kauwen geeft een langer aanhoudend verzadigingsgevoel. Het zorgt ervoor dat je meer bescheiden porties eet. Op die manier kan je bewust kiezen voor betere kwaliteit (bio voedsel).

Te grote hoeveelheden rauwkost leiden tot gistings- en ontbindingsprocessen in de darm. Ook het overmatig gebruik van vers geperste sappen, omdat deze snel gisten.

Vermijd :

Alle uitgebakken vet, varkensvet helemaal mijden.
Alles wat bijzonder zoet is (vorming van gistingsvergiften, slecht voor de tanden, ontkalking, vitamine B rover,…)
Alles wat slecht verdragen wordt, wat moeilijk verteerbaar is of leidt tot winderigheid en geïrriteerde darmen, te grote hoeveelheden fruit, vruchtensappen (onverdund).

Kruidenthee drinken is ook na de kuur belangrijk. Ook in het dagelijks leven hebben we veel gezond vocht nodig. Het vaak drinken van geschikte kruidentheeën ondersteunt de ontgiftings-en uitscheidingsprocessen. Kruidentheeën bevatten minerale zouten, vitaminen, sporenelementen, fermenten,…

Alle zure theeën kunnen beter vermeden worden : hibiscus (rode malve), vruchtentheeën, rozebottel.

Slaap voldoende

Een eeuw geleden sliepen we nog gemiddeld negen uur per nacht. Nu is dat nog slechts zes tot zeven uur per nacht. Ons lichaam kent allerlei ritmes, waaronder het slaap-waakritme dat vooral gereguleerd wordt door het slaaphormoon melatonine. De afgifte hiervan door de epifyse neemt ’s avonds toe maar wordt afgeremd door licht. Ook licht van de televisie en computer remt de afgifte van melatonine en verslechtert daardoor de nachtrust. Melatonine verbetert de werking van je immuunsysteem en is een lichaamseigen, sterke, natuurlijke anti-oxidant. Uit onderzoek blijkt er een duidelijk verband te bestaan tussen te weinig slaap en inflammatie. De uren voor middernacht tellen echt dubbel. Goed slapen is belangrijk voor zowel je psychische als je lichamelijke gezondheid.

 • Slaap geeft je een time-out van het hectische leven en werkt ontstressend.
 • Slaap werkt regenerend. Tijdens de slaap neemt de groeihormoonafgifte toe, waardoor je lichaamsopbouw verbetert. Je spieropbouw neemt toe door een goede nachtrust.
 • Na een goede nachtrust ben je uitgerust en energiek. Slaap verbetert je levenskwaliteit.
 • Slaap verlaagt je ontstekingsgraad.
 

Breng balans in je dagdagelijkse bezigheden :

Zorg  voor voldoende beweging (sport) die je graag doet,wandelen door bossen en velden, tuinieren, andere hobby’s die verhoogde zuurstofaanvoer en plezierige afwisseling bieden. Het lezen van een goed boek, luisteren naar muziek, een goed gesprek,…